Info Klokgebouw

Het Klokgebouw

plaatje12

Het Klokgebouw ligt op het voormalig industrieterrein Strijp-S van Philips in Eindhoven.

Philips produceerde 10 jaar na de start al zo’n 1,5 miljoen lampen. Om de productie te kunnen blijven doen, waren meer en meer ruimte, grondstoffen en mensen nodig. Om niet afhankelijk te zijn van leveranciers, liet Anton Philips in 1916 de eerste fabriek bouwen op Strijp-S, Deze fabriek voorzag Philips van glas. Later kwam er een kartonfabriek, een gasfabriek en een Natuurkundig Laboratorium (NatLab) bij.

Het Klokgebouw werd voltooid in 1929.
In de fabriek werd synthetische plastic geproduceerd: bakeliet. Philips gaf echter de voorkeur aan de merknaam “Philite” en de werknemer die op het woord bakeliet werd betrapt, wachtte een fikse boete van een kwartje!
In de jaren ’70 werd de productie van Philite op Strijp-S gestaakt.

Het klokgebouw telt van oorsprong zeven verdiepingen. Pas in de late jaren ’30 werd de karakteristieke toren met de klok toegevoegd en bereikte het pand een voor die tijd enorme hoogte van 60 meter.

Het vertrek van Philips naar Amsterdam, heeft er voor gezorgd dat het voormalige industrieterrein Strijp-S opnieuw tot bloei komt.

Het Klokgebouw staat symbool voor de transformatie van Strijp-S. Het trotse pand markeert als een imposant uitroepteken de plek waar het kloppende hart van creatief Eindhoven wordt gerealiseerd. Tegenwoordig wordt er ontzettend veel georganiseerd in het klokgebouw, vele concerten, tentoonstellingen en evenementen.

 

plaatje11

Eindhoven, the Netherlands