Info – Eindhoven

Eindhoven !

Eindhoven is de 5e grootste stad van Nederland, maar de inwoners en bezoekers vinden het meer een groot dorp. Eindhoven bestond oorspronkelijk uit 6 dorpen, elk met zijn eigen rijke geschiedenis en tradities. En hoewel ze wel samengegroeid zijn tot één moderne dynamische stad, met alle faciliteiten die daarbij horen,  vind je overal de “Brabantse gezelligheid”.

plaatje4

In en om Eindhoven

De industriële activiteiten in Eindhoven zijn geëxplodeerd, met name door de groei van licht- en elektronicagigant Philips, opgericht in 1891. Vanaf dat moment zijn zowel Philips als Eindhoven gegroeid, wat weer aantrekkelijk was voor andere soorten technologische ontwikkelingen.

Philips’ eerste lampenfabriek is nu een monument en gedeeltelijk ingericht als  Philips museum . Dit museum staat in het centrum van de stad.

Een ander industrieel monument is de locatie van het DAF museum. Een rondleiding door het DAF Museum  (Van Doorne’s  Aanhangwagen Fabriek” ) neemt bezoekers van de ene verbazing in de andere. De inventiviteit die karakteristiek is voor de DAF voertuigen vanaf 1928 tot vandaag,  zal de bezoeker zeker boeien, ook al heeft met geen kennis van het onderwerp.

Maar naast de industrie is Eindhoven ook bekend als centrum van design en art.

 

plaatje1

Eindhoven heeft de beste design academy in de wereld. Het werk van de Design Academy Eindhoven faculteit en zijn oud-leerlingen hebben Eindhoven internationale erkenning gebracht. Ook zijn er veel invloeden in de stad terug te vinden. Evenementen als Glow en de Dutch Design Week trekken honderdduizenden mensen ieder jaar.

plaatje3Het  Van Abbemuseum is een van de eerste publieke musea voor hedendaagse kunst in Europa. De collectie van het museum bevat ongeveer 2700 kunstwerken, waaronder belangrijke werken van Lissitzky, Picasso, Kokoschka, Chagall, Beuys, McCarthy, Daniëls and Körmeling.

Maar voor diegene die meer houden van 19e eeuwse kunst (speciaal Vincent van Gogh), dan is het buurdorp Nuenen “the place to be”.   Van Gogh leefde en werkte hier verschillende jaren en je kunt hier zien wat hij zag en schilderde: boerderijen, kerkjes, wind- en watermolens.

Actief genieten van de natuur en sport

plaatje2

Hierbij een opsomming van enkele parken waar je kunt gaan Geocachen of gewoon kunt gaan picknicken:

Het Stadswandelpark heeft veel beelden, een observatorium en een muziekkiosk. Dit park heeft heel veel verschillende typen bomen, een beekje “de dommel” stroomt erdoor heen.

Het Philips de Jongh wandelpark is naast De Herdgang. De Herdgang is de accommodatie waar het voetbalteam van PSV Eindhoven traint. PSV is de thuisbasis voor veel Nederlandse en buitenlandse voetbaltalenten. Als je geluk hebt kun je het team aan het werk zien.

plaatje7

In De  Genneperparken vind je het milieu educatie centrum, maar ook een indoor schaatsbaan en het zwembad waar de Nederlandse Olympische kampioenen trainen.

Plezier maken!

Eindhoven trekt elk jaar duizenden (internationale) studenten door de Technische Universiteit Eindhoven,  de Fontys Hogeschool en de  Design Academy. Dit heeft geresulteerd in een druk centrum met een grote variëteit aan winkels, bars, cafés, restaurantjes, terrasjes, een druk nachtleven en een overvolle evenementenkalender.

 

plaatje6

Cafés, live muziek, theater, bioscoop, wat je ook leuk vind om in de avonduren te doen, je kunt het vinden in Eindhoven.

Locatie & Infrastructuur

Eindhoven ligt in het zuiden van Nederland. Over de weg is het maar een half uur naar zowel België als Duitsland.

Eindhoven heeft een eigen vliegveld, welke vooral gebruikt wordt door goedkope vliegmaatschappijen, die naar allerlei bestemmingen binnen Europa vliegen.  Voor reizigers van buiten Europa, Eindhoven heeft een directe treinverbinding met Schiphol/Amsterdam Airport. De treinreis duurt minder dan 1,5 uur.

Lichtjesroute

plaatje9

 

De  Lichtjesroute is een drie weeks festival, welke elk najaar plaatsvindt in Eindhoven. Hij start met de parade op 18 september, de dag dat Eindhoven in 1944 bevrijdt werd.

 

plaatje8De route is tegenwoordig ongeveer 25 kilometer lang. Families rijden de route meestal met de auto; maar de organisatie heeft de route fietsvriendelijk gemaakt. De route wordt aangegeven door reflecterende bordjes welke een pijl en een rood plaatje van een “peertje” aangeven. Er worden ook bus-tours met uitleg georganiseerd, dus iedereen kan deelnemen aan deze speciale lichtjesroute.

Langs de route vind je verschillende frames met ornamenten, gemaakt van lichtjes, welke gemonteerd zijn aan lantaarnpalen.  De ornamenten verbeelden verschillende objecten en dieren; sommige hebben het thema “de Tweede Wereldoorlog”.

 

Eindhoven, the Netherlands